Huisregels van het Vrouwencafe

| huish.reglement | huisregels | SW regels | Mail etiquette |


In de afgelopen tijd zijn er aanvullende afspraken gemaakt zodat het mailen voor iedereen wat prettiger wordt. We zullen ze hieronder op een rijtje zetten.

Lettergrootte
Een algemene regel voor het mailen in onze groep is dat je het lettertype op grootte 12 of 14 zet (ook afhankelijk van het lettertype).
Je kunt dit vastleggen in je e-mailprogramma. Bij Outlook werkt dat als volgt: klik op Extra, Opties, Opstellen, en zet hier het lettertype op grootte 12. Daarna nog klikken op Toepassen en OK.
De meestgebruikte lettertypen zijn: Comic Sans MS, Arial, Verdana, Trebuchet MS en Times New Roman. Deze laatste twee in grootte 14!
Je kunt dit vastleggen in je e-mailprogramma. Bij Outlook werkt dat als volgt: klik op Extra, Opties, Opstellen, en zet hier het lettertype en de grootte vast. Daarna nog klikken op Toepassen en OK.

Mailadres vrouwencafe
Let op: het adres voor vrouwencafe1 is vrouwencafe1@list.seniorweb.nl, voor VC2 is het dus: vrouwencafe2@list.seniorweb.nl, voor VC3: vrouwencafe3@list.seniorweb.nl en voor VC4: vrouwencafe4@list.seniorweb.nl
Zet het goed in het adresboek van je e-mailprogramma, dus zónder accent op de laatste e !.
Als je in een geopend mailtje op Beantwoorden klikt, kom je automatisch in de hele groep terecht.

Netiquette
We houden ons aan de Netiquette-regels zoals die gelden op Internet. Deze staan op een aparte pagina. Klik hier.

Plaatjes.
Het is heerlijk om in het VC vrouwen bij elkaar te treffen, zij het hoofdzakelijk per e-mail, die elkaar echt iets te zeggen hebben.
Daarop voortbordurend lijkt het mij beter dat we volstaan met mails, dus geen mails met uitsluitend zogenaamde 'leuke' verhaaltjes, puzzels, moppen of mooie plaatjes an sich. Daar zijn andere groepen genoeg voor.
In deze mailgroep gaat het om contact en meningen / gedachten.
Verhalen die een eigen ervaring weergeven of een toelichting op een discussie, zijn uiteraard wel welkom, evenals bijpassende foto's of een leuke plaatje bij de tekst.
Let daarbij dan wel op het maximum van 200 kB dat geldt voor een mail in het VC.

Privé mailen
Als we weten dat er iemand jarig is, is het aardig om haar hiermee te feliciteren. Jullie krijgen daarvan dan bericht van de contactvrouw. We willen jullie vragen om je felicitaties privé te sturen. Het is dan persoonlijker en er komen niet opeens veel mails gericht aan één persoon in de groep.
Ook bij andere geledenheden kun je je mailtje, dus felicitaties of meeleven, privé sturen.
Soms is het ook gewenst of handig om iemand even een mailtje te sturen, voor nadere informatie of een persoonlijke vraag.
Het e-mailadres is eenvoudig te achterhalen. Klik met de rechter muisknop op de naam van de afzender en sla dit adres ook op in je adresboek. Zo kun je het gemakkelijk in een nieuwe mail invoegen.

Schorsing
Hierbij volgen we de voorgeschreven procedure van Seniorweb (artikel 12 en 13 van het reglement mailgroepen).

Spamfighter
In onze mailgroep is het niet toegestaan om mails in te sturen met een aanklikbare reclame eronder van Spamfighter. Dit programma verhoogt de kans op spam en virussen.

Staarten
'Staarten' noemen we de oude mail waar we in onze antwoord naar het VC op reageren en die we laten staan onder ons antwoord.
Staarten zijn over het algemeen niet toegestaan. Wel kan net nodig zijn om een enkele zin uit een oude mail te laten staan, als ons antwoord op die mail anders niet duidelijk zijn.
Klik hier voor een uitgebreide pagina over 'staarten'.

Virusmeldingen
Wat de waarschuwingen tegen virussen betreft vertrouwen we volledig op de virusmeldingen van Seniorweb. Deze verschijnen op de hostlist. De contactvrouw geeft de waarschuwingen vervolgens door aan de eigen groep.
Omdat er vaak z.g. Hoax (nep-virusmeldingen) op internet circuleren die onjuiste informatie bevatten en vaak onnodige paniek veroorzaken, is het niet toegestaan dat deelneemsters zelf virusmeldingen naar het Vrouwencafe sturen.

Voorstelmailtje
Het is een goede gewoonte dat nieuwe leden zich in hun eerste mailtje even summier voorstellen.
Wat houdt dat zo'n beetje in?
Het is wel prettig om te weten waar je woont en of je alleen woont of samen met iemand, wat je zo'n beetje doet in je dagelijks leven, misschien hoe oud je bent, maar heel veel andere dingen kunnen ook langzamerhand al mailend verteld worden.
De voorstelmails van de leden van het VC staan op deze website, onder een toegangscode. Het is dus alleen toegankelijk voor de leden.
Zodra je je eigen voorstelmail naar de groep hebt gestuurd, krijg je toegang tot deze pagina's.



Een stukje uit de cursus mailen in mailgroepen.

Wie een e-mailbericht schrijft, moet zich realiseren dat allerlei hulpmiddelen die we normaal gebruiken tijdens een gesprek, zoals gezichtsuitdrukkingen, stembuigingen en gebaren, niet inzetbaar zijn.
Dit kan tot gevolg hebben dat allerlei grappige of ironisch bedoelde opmerkingen verkeerd overkomen.
Op schrift kunnen dingen dus anders (met name harder of grover) overkomen dan in spreektaal.

Het gebruik van emoticons ofwel smileys kan uitkomst bieden om je gevoelens uit te drukken. Ze worden met leestekens samengesteld, bijvoorbeeld :-).
Als je je hoofd richting je linker schouder beweegt zie je een lachebekje.

De meest gebruikte emoticons zijn:
      :-) blij
      :-)) erg vrolijk
      ;-) knipoog, grapje
      :-o gechoqueerd
      :-| besluiteloos
      :-( bedroefd, teleurgesteld

Ook is het ontbreken van de mogelijkheid tot onmiddellijk corrigeren een factor om rekening mee te houden.
Tijdens een gesprek kun je een ongelukkige opmerking meteen corrigeren, met e-mail gaat dat niet.

In het algemeen is het verstandig je e-mail net zo te schrijven als je een handgeschreven brief zou opstellen. Daarbij moet je je realiseren dat niet elk onderwerp geschikt is voor e-mail.
Stel je je maar eens voor dat een medisch specialist per e-mail zou melden wat het laatste onderzoek heeft uitgewezen. Zoiets hoort in een persoonlijk gesprek te gebeuren.

Zet niets in een e-mail wat je niet ook op een ansichtkaart zou zetten. Verzend dus geen uiterst vertrouwelijke gegevens.

Lees een `moeilijk´ e-mailbericht een paar uur later nog eens door. Heb je eenmaal een bericht verstuurd, dan is er meestal geen weg terug.
Ga bij jezelf na of je de persoon aan wie je het bericht stuurt, de inhoud ook recht in het gezicht zou durven zeggen. Wanneer dit niet het geval is, verstuur dan het bericht niet.
Sommige gesprekken kun je beter tijdens een persoonlijke ontmoeting of aan de telefoon voeren.

Een vuistregel: Wees conservatief over wat je verzendt en liberaal over wat je ontvangt.

Voorzie je e-mails van een duidelijk onderwerp dat de inhoud van het bericht weergeeft.
Stuur in een antwoordmail niet het complete originele mailtje mee.
Zorg ervoor dat hetgeen je wel laat staan een goede context vormt voor je antwoord.

Gebruik tijdens het schrijven de normale verdeling van hoofdletters en kleine letters. Een zin in uitsluitend HOOFDLETTERS heeft hetzelfde effect als wanneer u staat te schreeuwen.

Ook heeft het gebruik van e-mail tot gevolg dat menigeen zich een soort telegramstijl aanmeet. Zo´n (al te) bondige stijl kan een kortaangebonden of korzelige indruk maken.

Een prettig geschreven e-mail zal iedereen met plezier lezen.

Zorg dat je naam als afzender van uw e-mails vermeld staat.
Het is wel heel vreemd als een geadresseerde zich moet afvragen van wie het e-mailtje afkomstig is.

Dit kun je standaard in Outlook Express instellen.
Ga naar Extra - Accounts - Eigenschappen. In het tabblad `Algemeen´ zet je voor- en achternaam in het veld `Naam:´.




| huish.reglement | huisregels | SW regels | Mail etiquette |