Wentelteefjes

Ik maak ook nog wel eens wentelteefjes. Heerlijk hoor en je oude brood komt ook meteen op. (Joke)

(Dit stond erover op internet:)

TIPS VOORAF:
Wil je meer dan 4 wentelteefjes bakken dan is het het handigst om na elke 4 wentelteefjes steeds opnieuw eimengsel te maken, deze hoeveelheid past namelijk precies in een diep bord.
Wees tijdens het bakken niet te zuinig met de boter want dan bakken de teefjes vast en valt er niet veel meer te wentelen.
Gebruik een pannenkoekenmes - of liever een nog bredere spatel - om de wentelteefjes tijdens het bakken te keren.
Wentelteefjes worden warm gegeten, laat de liefhebbers op afroep met een bord klaar staan om er een wentelteefje op te doen. Of houd ze warm.

BENODIGDHEDEN:
4 sneetjes oud en droog witbrood (zie: Info)
1 groot ei
1-1/2 deciliter melk (150 gram)
1 volle eetlepel suiker (zoveel als er op kan)
boter of margarine om te bakken
Verder:
Suiker en kaneel om op de wentelteefjes te strooien.
(of jam, honing, stroop of iets dergelijks)

BEREIDINGSTIJD: per 4 - circa 15 - 20 minuten

BEREIDEN:
Kluts, in een diep bord, met een garde of een vork, het ei, de melk en de suiker door elkaar tot de suiker opgelost is.
Smelt een flinke eetlepel boter in een koekenpan en haal de pan van de hittebron af.
Leg een boterham in het ei-mengsel.
Druk de boterham met een vork even aan waar hij het eimengsel niet raakt, tel tegelijkertijd tot 3 en draai de boterham dan meteen om.
Laat de boterham in het ei-mengsel liggen.
Zet de koekenpan terug op de hittebron.
Leg de geweekte boterham in de koekenpan.

Laat de wentelteef uit de pan op een bord glijden.
Doe een klontje boter in de koekenpan. Week en bak de rest van de wentelteefjes net zo als de eerste.

Tip:
Wie erg handig is kan tijdens het bakken de volgende boterham al vast weken, maar dat vereist een goede timing omdat een boterham die te lang in het ei-mengsel ligt uit elkaar valt.

Troost:
Wentelteefjes bakken is een handigheidje. Het kan de beste overkomen dat er eens een wentelteefje stuk gaat tijdens het bakken, maar ook dan zijn ze lekker en ........... 'oefening baart kunst'.

Info:
Wentelteefjes kan je ook bakken van vers brood, maar gebruik bij voorkeur oud en droog brood, vers brood valt erg makkelijk uit elkaar.

Tip2:
Spreid vers brood circa 3 uur van te voren uit (op een schoon werkblad of borden ) en keer het af en toe om, na die tijd is het meestal net 'oud' genoeg.

Wentelteefjes kunnen van vrijwel elke broodsoort gebakken worden, ook van rozijnenbrood zijn ze erg lekker, maar ... neem voor een goed resultaat geen brood met spijs.

Weetje:
Fransen noemen wentelteefjes Pain perdu (verloren brood), Engelstaligen hebben het over French toast (Franse toast) en in België zijn wentelteefjes verloren brood of gewonnen brood (afhankelijk van of ze van vers of van oud brood gemaakt zijn).


Terug naar de vorige pagina.