Jeugdrecepten.

Dag allemaal,
Bij het lezen van griesmeel zit ik mijn lippen af te likken. Vorige week was het in de reclame bij AH dus meteen gekocht, hoewel ik zelfgemaakt lekkerder vond. Soms doe ik het wel.

Ik kijk net even op de site en laat ik nu net aan de beurt zijn voor het woord van de week. Het ligt voor de hand dat ik nu ouderwetse gerechten kies. Laten we zeggen: jeugdrecepten!

Ik ben benieuwd welke lekkere recepten er allemaal worden doorgegeven. Het eten dat we vroeger kregen noemt men nu ouderwets. Kennen jullie krentjebrij, karnemelkse pap (gruwelijk) en kaantjes? Zullen we een receptenpagina openen?

Groet, Janneke.
Recept voor Groningse Poffert

Benodigdheden

500 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
125 gr krenten
125 gr rozijnen
5 ŗ 6 goudreinetten
3 grote eieren
snuifje zout

Voor de variatie kunt u eventueel wat nootjes of tutti- frutti toevoegen.

Bereiding

Laat de krenten en rozijnen in lauwwarm water een half uur weken, daarna de vruchtjes goed laten uitlekken en het weekvocht goed bewaren (ongeveer een glas vol). Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Zeef de suiker in een grote kom en voeg daar het zout en de vanillesuiker bij. Voeg daarna de op kamertemperatuur gekomen eieren toe en het weckvocht van de krenten en rozijnen. Dit alles moet met de mixer flink gemixed worden.

Nu het zelfrijzend bakmeel over het eimengsel zeven en met een houten lepel losjes er door roeren (doe dit beslist niet met de mixer!).

De stukjes appel, de krenten en de rozijnen kunnen nu ook losjes worden toegevoegd. Het poffertbeslag moet nu gemakkelijk van de lepel lopen, zo niet dan wat water of melk toevoegen. Doe alles in een ingevette en met bloem bestoven pofferttrom (of tulbandvorm van 26 cm diameter). Sluit de trom af met het klemdeksel. Plaats hem midden in een grote pan met kokend water, zodat de pofferttrom voor de helft onder water staat. Sluit deze pan nu met een deksel af en laat de poffert in ongeveer anderhalf uur op een laag gedraaide warmtebron zachtjes gaar worden. U kunt hem ook 1 uur in de gasoven zetten bij gasovenstand 4.

Neem vervolgens de pofferttrom uit het water of de oven en laat hem 15 tot 20 minuten afkoelen, alvorens de poffert eruit te schudden. Snij de poffert in plakken en bestrooi deze met poedersuiker of smeer er wat boter op.Wentelteefjes.

Aten we altijd op vrijdag.

IngrediŽnten
2 sneetjes droog brood
1 ei
scheut melk (zo'n 100ml of zo, kan ook 150 zijn)
suiker & kaneel
boter om in te bakken
Om je vingers bij af te likken: wentelteefjes als lunch! Voor de meeste mensen geeft dit echt zo'n "oh, dat aten we vroeger altijd"-gevoel. Wij aten het altijd op vrijdag. Soms als we buiten speelden mochten we al etend buiten blijven. Een feest.

Waarom maak ik dit eigenlijk niet vaker? Misschien omdat ik niet zo veel oud brood heb liggen. De mix om het brood in te dopen is heel simpel: klop een ei los en doe er een flinke scheut melk bij, en dan ongeveer een halve eetlepel suiker. Flink kloppen tot de suiker is opgelost in het ei-melk mengsel.

Voor perfecte wentelteefjes is het belangrijk dat je de boterhammen precies lang genoeg laat weken in het mengsel; zodat het ook weer niet te soppig wordt. Geen idee of ik het precies goed doe (tips zijn welkom!), maar ik heb ze elk een minuut of 2 er in laten liggen en halverwege omgedraaid.

Nu is het nog een kwestie van bakken; eerst de ene kant en dan met een grote spatel de boterham (die niet zo stevig is dankzij alle melk) omdraaien en de andere kant. De wentelteefjes moeten aan beide kanten mooi bruin zijn.

Serveren doe je met lekker veel kaneel en suiker, en gelijk warm opeten natuurlijk!
Het is echt smullen.

terug naar de vorige pagina